woman texting on the bed at night (2011, tekening van Franka Waaldijk)

woman texting on the bed at night

2011 ~ 30 x 21 cm ~ inkt, stift, balpen, tippex op papier

 

Van nature ben ik een tekenaar. In mijn tekeningen komt mijn diepere gevoel het meest vrij naar voren. Vanaf het begin ben ik gegrepen door tekenen, het is alsof mijn handen vanzelf over het papier gaan. (Schilderen heb ik echt moeten leren.).

De poƫtische wereld, het fijnzinnige, misschien wel juist het ogenschijnlijk kleine van tekeningen, raakt me op een heel andere manier dan een beeld of een schilderij.

Een tekening is voor mij vaak als een raam naar een kleine wereld, waarin je als toeschouwer wordt uitgenodigd. Waar een schilderij op enige afstand vaak beter werkt, nodigt een tekening juist uit om een stap dichterbij te komen, en subtiel te kijken.

Mijn technieken van tekenen zijn divers. Je kan met alles tekenen, je kan op alles tekenen. Vaak meng ik tekenen nog met schildertechnieken. Een emotionele diepte ontstaat bij mij meestal vanuit de techniek, maar de onderwerpen zijn niet toevallig. In mijn werk komen klassieke thema's voor, met een moderne en spirituele inslag. Meer toelichting vind je onder thematiek. De spirituele energie van de tekening wordt even sterk door de techniek bepaald als door de voorstelling.

Vloeiend tekenen is het loslaten vanuit vertrouwen en beheersing. Dit zou je een `stream of semi-consciousness' kunnen noemen (zie ook filosofie).

Op deze pagina's vind je een zeer beperkte weergave van een aantal tekeningen. Veel computerschermen geven kleur- en belichtingsafwijkingen. Ook het formaat en de beperkte detaillering doen de werkelijkheid geen eer aan. Wie het werk echt wil zien, is van harte welkom: neem contact op voor een afspraak.

 

 

terug naar boven

Afbeeldingen en teksten © Franka Waaldijk 1982-2019, tenzij anders aangegeven. Met correcte toeschrijving is sharing op social media (waaronder websites en blogs) toegestaan voor persoonlijke niet-commerciĆ«le niet-politieke doeleinden. Klik voor privacy beleid.

facebook icon google plus icon