bomen, bergen (2007, schilderij van franka waaldijk)

bomen, bergen

2007 ~ 45 x 70 cm ~ acryl op board

 

Een sterk schilderij straalt door de hele ruimte waar het hangt. De ruimte verandert voelbaar, energetisch.

Zo zie ik mijn opdracht als schilder. De meeste schilderijen ontstaan langzaam, met veel transparante of semi-transparante lagen. De gelaagdheid versterkt de energetische werking. Doorgaans staan schilderijen jaren op mijn atelier, en werk ik er met tussenpozen aan.

Een goed schilderij biedt ingangen naar onze gevoelswereld. Op veel verschillende niveau's moet het schilderij `werken'. De uitdrukking van gezichten, de houding van figuren, de ruimtelijkheid, de natuur... Schilderen blijft een zoektocht, die geen vanzelfsprekendheid kent. Na een lange ontwikkeling als kunstenaar lukt het steeds beter om vanuit die gevoelswereld te schilderen, zonder al te veel vooropgezette oordelen. Daarin blijft technische vaardigheid belangrijk.

De verfhuid, de verftoets, de beweging, de kleuren, de verflagen, de vloeibaarheid, ... De techniek speelt een eigen woordloze rol. De spirituele energie van het schilderij wordt even sterk door de techniek bepaald als door de voorstelling.

Vloeiend schilderen is het loslaten vanuit vertrouwen en beheersing. Dit zou je een `stream of semi-consciousness' kunnen noemen (zie ook filosofie).

In mijn werk komen klassieke thema's voor, met een moderne en spirituele inslag. Meer toelichting vind je onder thematiek.

Op deze pagina's vind je een zeer beperkte weergave van een aantal schilderijen. Veel computerschermen geven kleur- en belichtingsafwijkingen. Ook het formaat en de beperkte detaillering doen de werkelijkheid geen eer aan. De gelaagdheid komt nauwelijks uit. Wie het werk echt wil zien, is van harte welkom: neem contact op voor een afspraak.

 

 

terug naar boven

Afbeeldingen en teksten © Franka Waaldijk 1982-2019, tenzij anders aangegeven. Met correcte toeschrijving is sharing op social media (waaronder websites en blogs) toegestaan voor persoonlijke niet-commerciĆ«le niet-politieke doeleinden. Klik voor privacy beleid.

facebook icon google plus icon