african drummer (1982-2012, beeld van Franka Waaldijk)

african drummer

1982-2012 ~ 30 x 20 x 20 cm ~ klei en acryl

 

In mijn beelden is een afrikaanse invloed duidelijk te zien.

Dit uit zich ook in mijn voorliefde voor de klassieke afrikaanse onderwerpen: dieren en mensen. In afrikaanse filosofieën over kunst herken ik de spirituele benadering. Die benadering zoekt naar een niet-letterlijke vormentaal die sterker roert dan realisme. Tenslotte is de afrikaanse speelsheid met materialen en onderwerpen een onmisbaar element.

In de laatste jaren ben ik gegrepen door de oude traditie van beschilderde beelden (polychromatiek). Ik ben onder meer geïnspireerd door de prachtige romaanse beelden in Museu Frederic Marès in Barcelona. Het beschilderen van de vorm kost vaak veel meer tijd dan het maken van de vorm zelf.

Een andere ontwikkeling is die van speelse constructies. Bedriegelijk speels, want dit zijn de meest arbeidsintensieve beelden. Soms ook bedriegelijk vanwege een ernstige onderlaag. In mijn werk komen klassieke thema's voor, met een moderne en spirituele inslag. Meer toelichting vind je onder thematiek.

Op deze pagina's vind je een zeer beperkte weergave van een aantal beelden. Veel computerschermen geven kleur- en belichtingsafwijkingen. Ook het platte formaat en de beperkte detaillering doen de werkelijkheid geen eer aan. Wie het werk echt wil zien, is van harte welkom: neem contact op voor een afspraak.

 

 

terug naar boven

Afbeeldingen en teksten © Franka Waaldijk 1982-2019, tenzij anders aangegeven. Met correcte toeschrijving is sharing op social media (waaronder websites en blogs) toegestaan voor persoonlijke niet-commerciële niet-politieke doeleinden. Klik voor privacy beleid.

facebook icon google plus icon